Soruşturma izni alınmadan dava açılırsa ne olur?
Soruşturma izni alınmadan dava açılırsa ne olur? Cumhuriyet savcılığının soruşturma yapabilmesi için ilgili merciden soruşturma izni alması gerekir. Soruşturma izni alınmadan memurun ifadesini almak veya başka soruşturma işlemleri yapmak ve dolayısıyla dava açmak hukuken mümkün değildir.
Soruşturma izni verilmemesi kararına itiraz nereye yapılır?
Madde 33 – 4483 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca; kamu görevlileri veya hakkında soruşturma yürütülen diğer görevliler, soruşturma izni verilmesine ilişkin karara karşı; başsavcılık veya şikâyetçi, soruşturma izni verilmemesine ilişkin karara karşı itiraz edebilir.
Soruşturma izni verilmemesi halinde ne olur?
4483 sayılı Kanunun 7. maddesine göre, belirtilen sürelerin geçmesinden sonra yetkili makam olumlu veya olumsuz karar vermek zorundadır. Soruşturma izni verilmesi halinde, hakkında karar verilen görevli; Soruşturma izni verilmemesi halinde, şikâyetçi ve Cumhuriyet Başsavcılığı 10 gün içinde itiraz edebilir.
Hakkında soruşturma açılan kişi memur olabilir mi?
Buna göre aşağıdaki suçlardan birini işleyen kişi kamu görevlisi olma hakkını kaybeder.
Soruşturma açılması sicile işler mi?
Soruşturma aşaması ceza siciline işlenmez. Soruşturma sonucunda mahkumiyet alırsanız bu ceza siciline işlenir. Soruşturma sırasında kovuşturma için bir sebep olmadığına karar verilir ve dosya kapatılırsa ceza siciline hiçbir giriş yapılmaz.
Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?
Savcılığın delil toplamak ve soruşturmayı tamamlamak için yeterli zamanı olacaktır. Bu süre genellikle birkaç ay ile sınırlıdır, ancak bazı karmaşık dosyalar için yıllar alabilir.
Soruşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz edilir mi?
Bu durumda sanık şüpheli olarak gösterilemez. Soruşturmaya yer olmadığına dair karar, varsa ihbarcıya veya şikâyetçiye tebliğ edilir ve bu karara karşı 173 üncü maddede belirtilen usule göre itiraz edilebilir.
Talep olmaksızın soruşturma yapılabilir mi?
Örneğin, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun (CMK) genel hükümlerine göre, rüşvet, zimmet veya gasp suçunu işlerken suçüstü yakalanan kamu görevlisi hakkında Cumhuriyet savcılığı tarafından suç duyurusuna veya soruşturma iznine gerek olmaksızın doğrudan soruşturma açılabilir.
İdari soruşturma iznini kim verir?
Bölgesel düzeyde örgütlenmiş kurum ve kuruluşlarda çalışan memurlar ve diğer görevliler için, görev yaptıkları ilin valisi. Görev yapan diğer memurlar ve görevliler hakkında soruşturma izni verme yetkisi, o kuruluşun en üst düzey idari amirine aittir.
Soruşturma kaç ay içinde açılır?
1- Soruşturma başlatma süresi: Uyarma, kınama, maaş indirimi ve terfiin durdurulması gibi cezalarda, yetkili amirlerin suçu öğrendikleri tarihten itibaren bir ay, kamu görevinden çıkarma hallerinde ise altı ay içinde soruşturma başlatılır.
Soruşturma bittikten sonra ne olur?
B- SORUŞTURMA SONUNDA; – Soruşturma dosyası tamamlandığında şüphelinin savunması alınır. Yetkileri çerçevesinde gerekli ceza (uyarı, kınama) kararını verir; yetkisi yoksa dosyayı yetkili amirine veya yetkili disiplin kuruluna iletir.
Soruşturma onayını kim verir?
1- Soruşturma ve soruşturmanın başlatılması ile görevlendirilen amir. Yetkili amir, soruşturmayı bir soruşturmacıya yaptırır. Soruşturma, disiplin amirinin imzaladığı soruşturma yetkisi ile başlatılır. Soruşturma yetkisinin bir kopyası bilgi için İnsan Kaynakları Departmanına gönderilir.
Soruşturma geçiren memur açığa alınır mı?
Uzaklaştırma kararı hâkimin takdirinde değil, sorumlu amirin takdirindedir. Hakkında cezai kovuşturma başlatılan memurların yanı sıra, hakkında disiplin kovuşturması başlatılan memurlar hakkında da uzaklaştırma kararı verilebilir. Ayrıca, henüz bir soruşturma başlatılmamış olsa bile, gelecekte bir soruşturmanın başlatılmasının muhtemel olduğu durumlarda da bu karar uygulanabilir.
Soruşturma açılan kişiye ne denir?
Şüpheli; 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun (CMK) 2/1-a maddesinde “Soruşturma evresinde hakkında suç şüphesi bulunan kişi” olarak tanımlanmıştır. Başka bir deyişle, ceza hukukunda şüpheli, soruşturma evresinde hakkında suç şüphesi bulunan kişidir.
5 yıl suç işlememe cezası bozulursa ne olur?
İŞLENMEMİŞ BİR SUÇ NEDENİYLE 5 YILLIK CEZA BOZULURSA NE OLUR? Sanık HAGB kararına uymazsa, yani denetim süresi içerisinde suç işlerse veya görevlerini ihlal ederse, hüküm olduğu gibi kararlaştırılır ve ilan edilir.
Soruşturmaya yer olmadığına dair karar ne zaman verilir?
Soruşturma tamamlandıktan sonra Cumhuriyet savcısı veya Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 163 üncü maddesinde sayılan istisnai hallerde sulh ceza hâkimi, şüphelinin suçu işlediğine dair yeterli şüphe bulunmaması hâlinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.
Talep olmaksızın soruşturma yapılabilir mi?
Örneğin, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun (CMK) genel hükümlerine göre, rüşvet, zimmet veya gasp suçunu işlerken suçüstü yakalanan kamu görevlisi hakkında Cumhuriyet savcılığı tarafından suç duyurusuna veya soruşturma iznine gerek olmaksızın doğrudan soruşturma açılabilir.
Soruşturma hemen açılır mı?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, savcıların soruşturmalarının süresine ilişkin herhangi bir sınırlama öngörmemektedir. Ancak, ceza muhakemeleri hukukunun genel ilkelerine uygun olarak soruşturmaların gizli, yazılı ve “hızlı” bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir.
Karşı dava süresinde açılmazsa ne olur?
Kural olarak, “karşı dava”nın asıl davaya cevap süresi içinde açılması gerekir (Ceza Kanunu m. 133/1). Cevap süresi içinde açılmayan karşı davanın ayrılmasına karar verilir (HMK m. 133/1).
Tavsiyeli Bağlantılar: Alev Kılıcı Çiçeği Neden Kurur